søndag den 19. juli 2015

Sidste dag og afrejse Rosia Montana.

Dagen før vi skulle afsted tog vi på tur til en meget spektakulær Glacier Cave i Scarisoara. Det var søndag og i en mindre by vi kørte igennem var der marked OVERALT på en lang strækning af hovedvejen.
Alle folk havde været i kirke og eftersom det var navnedag for alle dem med blomsternavne, gik mange rundt med forårsgrene og blomster, de havde fået under Gudstjenesten. Jeg vidste godt at man fejrer navnedage her ligesom fødselsdage. Lehel spurgte mig engang om hvornår min navnedag var :o) - det kunne jeg ikke lige svare på.
Karakteristisk for hver eneste lille, bitte landsby er også, at der er ALTID mindst 4 forskellige kirker, alt efter hvilken afart af religiøs overbevisning man har. Det slår mig igen - jo fattigere et land jeg besøger jo mere religiøsitet og kirker!
I Rumænien spiller kirken / religionen en ufattelig stor rolle, - det er meget modsætningsfyldt med alt den pragt der vises her, og så den tydelige fattigdom man også ser mange steder! Ikke ALLE er fattige - jeg tror faktisk at vi vesteuropæere opfatter det mere fattigt end det i virkeligheden er, hvilket har noget at gøre med at de er ret uorganiserede. Ting og sager flyder allevegne!


Tilbage til markedet....Erika og jeg skulle da lige kort ud af bilen for at kigge. UTROLIGT hvad der var af alskens ting. Erika mindede mig om at vi var i Østeuropa, og bad mig holde min taske og pung tæt til kroppen!
Kæmpestore lastbiler måtte sno sig ud og ind mellem boderne for at komme frem, vi skulle dreje fra lige hvor boderne var ved at høre op, så vi fik set det hele kørende i slowmotion næsten som spidsrod imellem mennesker og boder.


Kort efter markedet begyndte en voldsom opstigning ad bjergvejen til ishulen! Paul var helt eksalteret over den nye, fine vej. 15 % stigninger var ikke det bare pjat for den lille Renault Twingo vi har lejet!
I hårnålesving gik det deropad, og vejret var heldigvis ret fint, så der var nogle fantastiske udsigter at nyde. Selvfølgelig mødte vi også her lokale i hestevogne, denne dag blev de brugt til kirkekørsel, og hestene var fint pyntede med røde kvaster.


Endelig fremme ved ishulen. Vi steg 60 mtr ned ad stejle trapper - fra ca. 10 graders varme til minusgrader. Helt nede kunne vi gå med en gangbro rundt og se på is formationerne, - ret fantastisk og smukt.

Bagefter kørte vi ned igen (også meget spændende i en lille Twingo :o)
Og fortsatte til en anden hule med et rigtig smukt lille GRØNT vandfald udenfor. Inden i hulen sov flagermusen stadig vintersøvn, men en venlig guide viste os dem med sin kraftige lommelygte. Hulen var kæmpestor og længere nede og inde i bjerget vidste de at der var en stor underjordiske sø, men der var ikke til at komme for turister.
Om aftenen blev vi inviteret til at se film i spejdernes hus. Tika havde fundet en film på sin computer, en lille projector, et lagen var hængt op på væggen - og så kan man vise film :o) Denne hed "Illumination" og viste et billede af en ung jødisk mand der søger efter sine forfædre og deres historie i Ukraine. Meget bevægende og smuk! Og de spejderbørnene lærer jo så også at lytte til engelsk, - men der var nu også voksne fra byen! Med rumænske undertekster var det en oplevelse for alle.

Mandag tog vi afsked med Rosia Montana i fint vejr. Tika havde inviteret os til en lille smoothie, og til at se det lille yndige hus han havde lånt af en lokal.
Jeg tror Sorin var helt ked af at vi skulle afsted.
Han havde svært ved at slippe os, og tilbød at vise os en lille kunstig sø og et rekreativt område der var blevet lavet for en hel del år siden. Det lå ikke så langt fra byen lidt oppe ad bjerget og med en flot udsigt.
Søen var lavet for at udnytte opdæmningen til lidt vandkraft, og der var masser af store karper og andre fisk i søen. Tæt ved en stor åben plads som blev brugt jævnligt til musikfestival, hvor man også støttede kampen om Rosia Montana.Posted using BlogPress from my iPad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar